ENSZ

Ismét melegeket végzett ki az Iszlám Állam
Jessica Stern

Legalább harminc embert végzett ki szodómia vádjával az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet - közölte egy LMBTQI-jogi szervezet vezetője.

Budapest Pride

A Budapest Pride sajtóközleménye. Május 17-én a Budapest Pride is csatlakozik az Amnesty International Magyarország utcai akciójához a Nemzetközi Homofóbia- és Transzfóbia-ellenes Nap alkalmából. Mondj nemet Te is a homofóbiára és a transzfóbiára!

Panelbeszélgetés a konferencián (Forrás: Flickr - Razak)

Egyesületünk is részt vett a 2013. március 26-án Párizsban megtartott regionális LMBT jogi konferencián. 

A főtitkár Chaka Chaka dél-afrikai énekesnő és a meleg Ricky Martin társaságában

Megértem, hogy nehéz a közvélemény ellen kiállni. De csak azért, mert a többség elutasít bizonyos egyéneket, az állam nem tiporhatja azok alapvető jogait. A demokrácia több annál, mint a többség uralma. Vele jár, hogy megvédjük a sebezhető kisebbséget az ellenséges többségtől. A kormányoknak küzdeniük kell az előítélet ellen - hangoztatja Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a melegek jogai mellett kiálló bátor írásában, amely a Népszabadság karácsonyi számában jelent meg.

Olyan jól sikerült Ricky Martin előbújása, hogy a legszívesebben megismételné. A latin pop Puerto Ricó-i világsztárja az ENSZ-főtitkár és Yvonne Chaka Chaka dél-afrikai énekesnő társaságában beszélt erről egy homofóbia-ellenes konferencián, amelyet a világszervezet New York-i székházában tartottak kedden az emberi jogok világnapja alkalmából. Ban Ki Mun főtitkár kijelentette, hogy a melegek is szabadnak és egyenlőnek születnek, és ő velük vállvetve küzd az egyenlő jogokért.

Az ENSZ emberi jogi hivatala felszólította Ukrajnát, gondolja át azt a törvényjavaslatot, amely öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná a homoszexualitás bármiféle "népszerűsítését". Rupert Colville, a világszervezet emberi jogi főbiztosának, Navi Pillaynak a szóvivője pénteken New Yorkban azt mondta, hogy a szóban forgó ukrán törvényjavaslat "nyilvánvalóan diszkriminatív és szembemegy azzal az Ukrajna által vállalt nemzetközi kötelezettséggel, amelynek értelmében biztosítania kell a kifejezés és az információ szabadságát".

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kétnapos hivatalos látogatást tett a minap Zambiában, hogy a homoszexuálisok jogainak elismerése mellett agitáljon, de nem sok szimpátiára talált nézeteivel a fekete-afrikai országban, amelyet a térség többi államához hasonlóan az extrém homofób populizmus sújt. A világszervezet első embere a lusakai parlamentben mondott beszédében sürgette, használják ki az alkalmat, hogy az országban éppen egy új alaptörvény elfogadásának az előkészületei zajlanak, és fogadjanak el egy az emberi jogok terén élenjáró, az idő próbáját kiálló új alkotmányt, fektessék alaptörvénye az emberek megkülönböztetésének tilalmat a szexuális orientáció alapján is.

Heves vita robbant ki a homoszexuálisok jogairól szerdán az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában. A világszervezet genfi székhelyű szervezetében a muzulmán országok képviselői a szexuális másság ellen foglaltak állást, és a téma felvetése miatt tiltakozásul elhagyták a termet. Az Iszlám Konferencia Szervezetének tagállamai, valamint az afrikai országok többsége nyilatkozatban tiltakozott a homoszexuálisok jogainak "kikényszerítése" ellen.

Dátum: 
2012. február 24. (péntek)
Klubrádió
Megszólaló: 
Dombos Tamás

Egyesületünk munkatársa volt a vendége a Klubrádió Éljen a jogával! c. műsorának, amelynek témája a Kormány által újonnan felállított, de a civilek által kritizált Emberi Jogi Munkacsoport volt. 

Parlamenti tárgyalóterem

Egyesületünk és 11 másik magyar civil szervezet közös véleményében üdvözli a Kormány azon szándékát, hogy az emberi jogok fokozottabb érvényesítése érdekében új koordinációs, illetve civil konzultációs mechanizmus jöjjön létre, de hiányolja a civil szervezetek érdemi beleszólási lehetőségét az újonnan létrejövő testület munkájába.

Hirdetés

Tartalom átvétel

Impresszum

© 2011-2015 Háttér Társaság

1132 Budapest, Csanády u. 4/B.
Telefon: (1) 238 0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
E-mail: hatter@hatter.hu

Adatvédelmi tájékoztató