választások

Mark Takano, David Cicilline, Kyrsten Sinema, Sean Patrick Maloney és Mark Pocan

Már hét vállaltan meleg homoszexuális tagja van az amerikai szövetségi parlamentnek a novemberi választások nyomán; a képviselőházban hat bevallott meleg foglal helyet, és most első ízben a szenátusnak is van egy nyíltan meleg tagja. Valamennyien demokrata pártiak. A korábbi összetételű törvényhozásnak még csak 4 ismerten meleg tagja volt, ezen belül a szenátusnak egy sem. Január 4-én egy külön vacsorán ünnepelték a Kongresszusba bejutott meleg jelöltek győzelmét.

A két cseh elnökjelölt egyike sem ellenzi, hogy végszükség esetén megadják az örökbefogadást jogát azonos nemű pároknak is, bár hangoztatták, hogy a legjobb megoldásnak azt tartják, ha egy gyermeket egy férfi és egy nő nevel fel. A jelöltek csak olyan gyerekeket helyeznének el meleg pároknálé, akik senki másnak nem kellenek, és ezért állami gondozásban nőnének fel.

Szenátorjelöltként indul a közlegő kenyai választásokon egy bevallottan meleg szegénységellenes aktivista, a 40 éves David Kuria Mbote annak ellenére, hogy a kelet-afrikai országban 14 évig terjedő börtön fenyegeti a homoszexualitást. Ha megválasztanák, ő lenne egész Afrika első közismerten homoszexuális fekete választott országos tisztségviselője, de semmi esélye a győzelemre.

Tammy Baldwin

Az amerikai választópolgárok többsége három szövetségi államban is arra szavazott a keddi választásokon, hogy adják meg a házassághoz való jogot az azonos nemű pároknak, egy negyedik államban pedig vereséget szenvedett az a kezdeményezés, hogy foglalják alkotmányba a melegházasság tilalmát. Ezzel megtört az 1998 óta tartó folyamat, amelynek során az egyes tagállamokban sorra népszavazáson tiltották be a melegházasságot. Megválasztották kedden az amerikai szenátus történetének első, homoszexualitását nyíltan vállaló tagját a leszbikus Tammy Baldwin személyében.

Adományozásra szólította fel az amerikaiakat Brad Pritt a melegházasság ügyének támogatására, és maga is felajánlott erre a célra 100 ezer dollárt. A filmsztár szorgalmazta, hogy sürgősen – 24 órán belül – adományozzanak a homoszexuálisok jogegyenlőségéért és az azonos neműek házasságának törvényesítéséért küzdő Human Rights Campaign (HRC) nevű szervezet javára. Minden egyes dollár után a színész is befizet ugyanakkora összeget, legfeljebb 100 ezer dollár értékben.

Rosario Crocetta

Az olasz csizma sarkán fekvő Puglia tartomány után az autonómiát élvező Szicília is bevallottan meleg kormányzót választott. A 61 éves Rosario Crocetta a baloldali Demokrata Párt (PD) és a centrista Kereszténydemokrata Unió (UDC) közös jelöltjeként, a szavazatok több mint 30 százalékával győzött a vasárnapi helyhatósági választásokon. A kommunista múltú, katolikus vallását gyakorló politikus 2003-ban, a szicíliai Gela város polgármestereként vállalta fel nyíltan a homoszexualitását. A kampányban azt mondta, hogy lemond a szexről, ha megválasztják kormányzónak.

A konzervatív bolgár kormánypárt ki akarja szűrni a homoszexuálisokat a 2013-as választásokon induló jelöltjei közül; a terv szerint a képviselőjelölteknek előzetesen nyilatkozniuk kellene szexuális szokásaikról.

Minden korábbinál több meleg és transznemű küldött részvételével zajlik az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-állító kongresszusa az észak-karolinai Charlotte-ban; a másságukat nyíltan vállaló résztvevők aránya meghaladja a 8 százalékot, ami talán meghaladja az összlakosságon belüli számarányt, de szakértők szerint híven tükrözi a melegek valós befolyását a pártban. A küldöttek között van rekordszámú 13 transznemű is.

Támogatásukról biztosították a melegházasságot az amerikai demokraták, akik a kedden megkezdett elnökjelölő konvenciójukon elfogadták pártjuk választási programját. A Moving America Forward (Amerika Előremozdítása) elnevezésű program egyebek között támogatja a melegházasságok egyenjogúsítását és vissza kívánja vonni a házasság "védelméről" 1996-ban elfogadott jogszabályt, amely csakis azt a frigyet ismeri el törvényesnek, amely egy férfi és egy nő között köttetett.

A Newsweek 2012. május 21-i keltezésű számának címlapja

A melegek szentjévé avatta a Newsweek Barack Obamát, aki az amerikai elnökök közül elsőként mondta ki, hogy helyénvaló engedélyezni az azonos neműek házasságát. A hetilap szivárványszínű glóriával a feje fölött ábrázolja címlapján Obamát, akit "az első meleg amerikai elnöknek" nevez. Barack Obama közben kijelentette, hogy a jogok és kötelezettségek kiterjesztése mindenkire (értsd: a melegházasság) nem gyengíti, hanem ellenkezőleg, erősíti a családot.

Hirdetés

Tartalom átvétel

Impresszum

© 2011-2014 Háttér Társaság

1380 Budapest, Pf. 1055
Telefon: (1) 238 0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
E-mail: hatter@hatter.hu