oktatás

warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/lmbtkuta/hatter.hu/html/sites/all/modules/i18n/i18ntaxonomy/i18ntaxonomy.pages.inc on line 34.
Megjelenés dátuma: 
2015. február
Az LMBT emberek iskolai tapasztalatai. Az LMBT Kutatás 2010 eredményei

Az LMBT Kutatás 2010 iskolai tapasztalatokkal kapcsolatos főbb eredményeit ismertető kutatási jelentés.

Nem vették fel leszbikus szülei miatt az iskolába - bírságolt az EBH

Megállapította a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértését és 50.000 Ft bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Kispesti Waldorf Iskolára, amiért elutasította egy diák felvételét miután szülei közölték a leendő iskolával: a gyermeket két anyuka neveli. 

Az ECRI delegációjával találkoztunk

Hivatalos országlátogatáson van a héten Magyarországon az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottsága (ECRI), amely civil szervezetekkel, köztük egyesületünkkel is találkozott. 

Colorful Circles’ World célja a szegedi közösségi- és az egészséges élet fejlesz

Egyesületünk május végén meghívásos pályázatot írt ki az Open Society Foundations támogatásával, a magyarországi LMBT csoportoknak, melynek célja, az LMBT emberek emberi jogainak előmozdítása. A nyertes pályázatok.

Franciaországban az új, szocialista kormány emberi jogi minisztere átírná a tankönyveket, mert azok makacsul elhallgatják a történelmi személyiségek és írók lmbt-irányultságát, még olyankor is, amikor homoszexualitásuk nagy szerepet játszott teljesítményükben. Najad Vallaud-Belkacem a Tetu című francia melegmagazinnak adott interjújában beszélt erről, és Arthur Rimbaud-t hoztak fel példaként.

2012-ben az ILGA-Europe által finanszírozott projekt keretében a középiskolai tankönyvek, valamint az orvos, jogász és pedagógusképzésben használt tankönyveket viszgáló kutatást folytattunk. 

Egy miniszter lemondását és két, a tárcája által támogatott gyerekkönyv terjesztésből való kivonását követelte nyílt levélben több mint félszáz civil szervezet Lettországban, mert szerintük a dánból fordított könyvek "homoszexuális hajlamokat ébreszthetnek a lett gyermekek körében".

Tabutéma a homoszexualitás a lengyelországi iskolákban, ahol a pedagógusok kerülik a téma tárgyalását, a meleg diákok nagy többsége pedig mindent megtesz homoszexualitása titkolására a vegzálásoktól való félelmében - derül ki egy felmérésből, amelyet a Kampány a Homofóbia Ellen (KPH) nevű melegszervezet ismertetett a minap Varsóban. A kutatás során a "félrenézés kultúráját" állapították meg.

Egy nappal a beiktatása előtt lemondott tisztségéről egy uruguayi katolikus magánegyetem, a Montevideói Egyetem leendő rektora, Mercedes Rovira, akinek egy hetilapban megjelent homofób kijelentéseit hevesen bírálták nemcsak melegszervezetek, hanem az oktatásügyi hatóságok is. Az egyetem bocsánatot kért mindazoktól, akiket sérthettek leendő vezetőjének szavai, és hangoztatta, hogy a kijelölt rektor nézetei ellentétesek az intézmény szellemiségével, gyakorlatával.

Bíró kalapáccsal

Jogászokat és joghallgatókat kérdezünk új kutatásunkban arról, hogyan jelent meg a szexuális irányultság és nemi identitás témája egyetemi tanulmányaik során.

Hirdetés

Tartalom átvétel

Impresszum

© 2011-2016 Háttér Társaság

1132 Budapest, Csanády u. 4/B.
Telefon: (1) 238 0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
E-mail: hatter@hatter.hu

Adatvédelmi tájékoztató
Gyermekvédelmi tájékoztató