oktatás

Az ECRI delegációjával találkoztunk

Hivatalos országlátogatáson van a héten Magyarországon az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottsága (ECRI), amely civil szervezetekkel, köztük egyesületünkkel is találkozott. 

Colorful Circles’ World célja a szegedi közösségi- és az egészséges élet fejlesz

Egyesületünk május végén meghívásos pályázatot írt ki az Open Society Foundations támogatásával, a magyarországi LMBT csoportoknak, melynek célja, az LMBT emberek emberi jogainak előmozdítása. A nyertes pályázatok.

Franciaországban az új, szocialista kormány emberi jogi minisztere átírná a tankönyveket, mert azok makacsul elhallgatják a történelmi személyiségek és írók lmbt-irányultságát, még olyankor is, amikor homoszexualitásuk nagy szerepet játszott teljesítményükben. Najad Vallaud-Belkacem a Tetu című francia melegmagazinnak adott interjújában beszélt erről, és Arthur Rimbaud-t hoztak fel példaként.

2012-ben az ILGA-Europe által finanszírozott projekt keretében a középiskolai tankönyvek, valamint az orvos, jogász és pedagógusképzésben használt tankönyveket viszgáló kutatást folytattunk. 

Egy miniszter lemondását és két, a tárcája által támogatott gyerekkönyv terjesztésből való kivonását követelte nyílt levélben több mint félszáz civil szervezet Lettországban, mert szerintük a dánból fordított könyvek "homoszexuális hajlamokat ébreszthetnek a lett gyermekek körében".

Tabutéma a homoszexualitás a lengyelországi iskolákban, ahol a pedagógusok kerülik a téma tárgyalását, a meleg diákok nagy többsége pedig mindent megtesz homoszexualitása titkolására a vegzálásoktól való félelmében - derül ki egy felmérésből, amelyet a Kampány a Homofóbia Ellen (KPH) nevű melegszervezet ismertetett a minap Varsóban. A kutatás során a "félrenézés kultúráját" állapították meg.

Egy nappal a beiktatása előtt lemondott tisztségéről egy uruguayi katolikus magánegyetem, a Montevideói Egyetem leendő rektora, Mercedes Rovira, akinek egy hetilapban megjelent homofób kijelentéseit hevesen bírálták nemcsak melegszervezetek, hanem az oktatásügyi hatóságok is. Az egyetem bocsánatot kért mindazoktól, akiket sérthettek leendő vezetőjének szavai, és hangoztatta, hogy a kijelölt rektor nézetei ellentétesek az intézmény szellemiségével, gyakorlatával.

Bíró kalapáccsal

Jogászokat és joghallgatókat kérdezünk új kutatásunkban arról, hogyan jelent meg a szexuális irányultság és nemi identitás témája egyetemi tanulmányaik során.

Zachary Wyatt

Előbújásra késztetett egy eddig rejtőzködő homoszexuális republikánus képviselőt Missouri államban egy homofób törvénytervezet, amely betiltaná az állami iskolákban a homoszexualitás témájának megemlítését. Az észak-missouri Novinger mezővárosban lakó Zachary Wyatt 27 éves marhatenyésztő, aki hajdan a légierőnél szolgált, felszólította párttársait, hogy vonják vissza a "szájzártörvényt".

Miközben biszexualitása miatt kivetetné a Jobbik Faludy György költőt a Nemzeti Alaptantervből (NAT), azt a Tormay Cécile írónőt követeli oda, aki közismert leszbikus volt - mutat rá a szélsőjobb kétszínűségére az Index.hu. Egy jobbikos képviselő szerint a "biszexuális hajlamát nyíltan vállaló költő nem jelenthet követendő példát a magyar diákok számára".

Hirdetés

Tartalom átvétel

Impresszum

© 2011-2014 Háttér Társaság

1132 Budapest, Csanády u. 4/B.
Telefon: (1) 238 0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
E-mail: hatter@hatter.hu