Alkotmánybíróság

Dátum: 
2013. augusztus 21. (szerda)
Élet és irodalom
Megszólaló: 
Dombos Tamás, Polgári Eszter

Fundamentum folyóirat új számában egyesületünk szakértői írtak kommentárt az Alkotmánybíróság családvédelmi törvényről szóló döntéséről. Az Élet és irodalom lehozta a cikk rövidített változatát. 

A német alkotmánybíróság határozatot hozott

A bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény - döntött csütörtökön a német alkotmánybíróság. A karlsruhei bíróság alkotmányellenesnek minősítette a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat megkülönböztetését az adózási jog területén.

Az azonos nemű párok örökbefogadási jogait erősítő határozatot hozott kedden az Emberi Jogok Európai Bíróság. A strasbourgi székhelyű testület jogsértőnek mondta ki azt, hogy Ausztriában az azonos nemű párok egyik tagja nem fogadhatja örökbe társának gyermekét, miközben a heteroszexuális, nem összeházasodott párok előtt nyitva áll ez a lehetőség.

Megsemmisítette a családvédelmi törvény egyes, az öröklési szabályokkal, valamint a család fogalmával összefüggő rendelkezéseit az Alkotmánybíróság nyilvánosan kihirdetett határozatával. A testület indoklása szerint a családjogi törvény túl szűkre szabta a család fogalmát, amikor azt egy férfi és egy nő házasságára, az egyenes ági rokoni kapcsolatra vagy családba befogadó gyámság alapjaira épülő kapcsolatrendszerként határozta meg.

Az alkotmánnyal összhangban állónak ismerte el a spanyol alkotmánybíróság, hogy a José Luis Rodríguez Zapatero szocialista miniszterelnök vezette spanyol kormány 2005-ben a világon az elsők között törvényben engedélyezte az azonos neműek házasságát, sőt a homoszexuális házaspárok általi örökbefogadást is. Hét évi halogatás után a testület kedden 8:3 arányban utasította el az időközben hatalomra került konzervatív Néppárt (PP) indítványát, amelyet az még annak idején, ellenzéki pártként nyújtott be a meleg párok házassági egyenjogúsítása ellen. A Spanyolországban 2005 óta létrejött melegházasságok számát 22 és 30 ezer közöttire becsülik, pontos adat nem áll rendelkezésre.

Ismét a középpontba került Spanyolországban a melegházasságok ügye, a spanyol alkotmánybíróság ugyanis szerdán kezdte tárgyalni a melegházasságok alkotmányosságát vitató beadványokat. A jogegyenlőséget megvalósító intézkedést José Luís Rodríguez Zapatero baloldali kormánya vezette be hét éve a mediterrán országban. A tavaly novemberi választásokon kormányra került konzervatív Néppárt (PP) még ellenzéki pártként fordult alkotmánybírósághoz a 2005-ös törvény miatt, de akcióba lendült a spanyolországi római katolikus egyház is, amely szintén hevesen ellenezte a jogszabályt. Püspökei részt vettek a törvény elfogadása elleni, keresztény-konzervatív csoportok által szervezett tömegtüntetéseken.

Szabó Máté

Az Alkotmánybíróság (Ab) felfüggesztette az úgynevezett családvédelmi törvény 8., öröklésre vonatkozó paragrafusának hatályba lépését azzal az indoklással, hogy az öröklés kérdésében a polgári törvénykönyv (Ptk.) és a július elsején hatályba lépő, a családok védelméről szóló törvény (Csvt.) között nincs összhang. A Ptk. öröklési rendje szerint a bejegyzett élettárs egyértelműen a házastárssal azonos szinten örököl, míg a Csvt. normaszövege "elsősorban" a rokonok és a házastárs öröklésére utal, és ezzel "súlyos bizonytalanságot okoz". A végleges döntés a 7. § (családfogalom) és a most felfüggesztett 8. § kapcsán később várható. A családvédelmi törvény vizsgálatát az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté kezdeményezte, mivel az diszkriminatív az azonos nemű párokkal szemben.

A kolumbiai melegeknek papírjuk van arról, hogy nyilvánosan is kimutathatják egymás iránti gyengéd érzelmeiket; az ügyben az alsóbb fokú ítéleteket felülbírálva az Alkotmánybíróság hozott határozatot, miután két férfit kiparancsoltak egy bevásárlóközpontból, mert nyilvános helyen csókolóztak.

A kolumbiai igazságszolgáltatás első ízben engedélyezte gyermeknek egy homoszexuális személy általi örökbefogadást; a dél-amerikai ország alkotmánybírósága Chandler Burr amerikai újságíró évek óta tartó kálváriája ügyében mondta ki a végső szót szerdai határozatában.

Özvegyi nyugdíjat ítélt meg a kolumbiai alkotmánybíróság egy férfinak, aki 28 éven át volt élettársa egy elhunyt katolikus papnak. A helyi Társadalombiztosítási Igazgatóság (ISS) azzal az ürüggyel tagadta meg a nyugdíj folyósítását, hogy szüzességi fogadalma miatt a megboldogult lelkipásztor nem élhetett párkapcsolatban.

Hirdetés

Tartalom átvétel