kriminalizáció

Franky és Jonas, mögöttük az ügyvédeik

Felmentett egy kameruni bíróság két fiatal férfit, akit csupán azért ítéltek több évi börtönre, mert "melegnek látszottak".

A homofób média keltette hisztéria hatására az ügyészség által kértnél kértszer súlyosabb büntetést, 4 év börtönt szabott ki "fajtalanságért" és testi sértésért egy szenegáli bíróság egy neves újságíróra, UNESCO-alkalmazottra és professzorra, mert az szexuális kapcsolatot létesített egy másik férfival és az ezt követő, anyagi természetű veszekedés során egy késsel megsebezte azt. A botrány nyomán mindkét férfi pária, "társadalmileg halott" lett.

A gambiaiak inkább füvet esznek, semmint a külföldi segélyek feltételeként elfogadják a homoszexualitást, "ezt az az istentelen gonosz magatartást, amely Isten-ellenes, emberellenes és teremtésellenes" - jelentette ki Yahya Jammeh, a nyugat-afrikai ország elnöke egy április végi parlamenti beszédében, amelyben hosszasan ócsárolta a homoszexualitást és a Nyugatot, amely úgymond másodszor is gyarmatosítani akarja Gambiát kultúrájának, méltóságának és szuverenitásának csorbításával.

A Demokrácia menetének elnevezett szentpétervári május elsejei felvonulásról a homoszexuálisok szervezetének 17 aktivistáját vitték el a rendőrök. Az északi orosz nagyvárosban 35 ezren vettek részt a Demokrácia menete elnevezésű ünnepi rendezvényeken, hozzájuk csatlakoztak a másságot képviselő helyi szervezet aktivistái. A rendőrség azokat vitte el, akik a meleg és leszbikus büszkeség jelképével, szivárványszínű zászlóval a kezükben vonultak fel.

A kormánypárt szükségtelen és indokolatlan provokációnak tartja, és nem támogatja a Jobbik indítványát, amely törvényileg büntetné "a szexuális devianciák népszerűsítését" - jelentette ki Gulyás Gergely, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes alelnöke csütörtökön az MTI-nek, miután a Jobbik kedden benyújtotta az Országgyűlésnek azt a javaslatát, amellyel módosítaná a büntető törvénykönyvet, a szabálysértési törvényt, a média- és a reklámtörvényt, hogy betiltható, illetve büntethető legyen "a szexuális devianciák népszerűsítése". Az előterjesztő Mirkóczki Ádám ebbe a körbe sorolta a homoszexualitást, a transzneműséget, a transzvesztitizmust, a biszexualitást és a pedofíliát.

Mirkóczki képviselő indítványa annak bizonysága, hogy az újfasiszták, a kormánypárt hallgatólagos támogatásával, minden eszközt megragadnak a mindennapi élet szabadságának korlátozására - reagált közleményben elsőként a Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pártja, amely aljasnak és szégyenteljesnek nevezi a Jobbiknak a "homoszexualitás népszerűsítését" kriminalizáló, szerdán a nyilvánosság elé tárt törvényjavaslatát.

Az új Alaptörvényt is módosítaná a Jobbik annak érdekében, hogy teljes mértékben száműzzék a nyilvános szférából a szexuális magatartászavarnak nevezett homoszexualitást Magyarországon; megfosztaná a melegeket a szólásszabadság és a gyülekezés jogától, betiltaná a médiában a melegség minden nem negatív megjelenítését; megtiltaná a meleg szórakozóhelyek reklámozását. A párt az ihletadó oroszországi jogalkotást is túllicitálva bűncselekménynek minősítené és több év börtönnel büntetné a homoszexualitás "népszerűsítését". A Jobbik szerint a heteroszexualitást "védelem illeti meg alapjogi szinten is".

Több tartomány után várhatóan immár egész Oroszországban törvényi úton tabutémává nyilvánítják a homoszexualitást "a gyermekek védelme" ürügyén. A vonatkozó törvényjavaslatot szerdán terjesztették a szövetségi parlament alsóháza, az Állami Duma elé novoszibirszki honatyák, akik indítványukban súlyos pénzbírság sújtotta közigazgatási szabálysértésnek minősítenék a "homoszexualitás népszerűsítését kiskorúak körében". Nem is kétséges, hogy az Oroszországban már évek óta mesterségesen gerjesztett homofób légkörben az indítványt megszavazzák.

Csúnyán meghurcolták egy amerikai meleg sétahajó két utasát a Dominikai Közösség nevű kicsiny karibi szigetországban, volt brit gyarmaton a múlt héten, mert állítólag mások szeme láttára szexuális aktust végeztek az óceánjáró fedélzetén. A párt leszállították az óceánjáról, rabosították őket és egy nap múlva, pénzbírság fejében engedték szabadon őket. A rendőrségi őrizetben megalázóan bántak velük, és amikor a bíróságra vitték őket, a felhergelt tömeg majdnem meglincselte a párt.

Példátlan módon az elemi emberi jogoknak a melegektől való megtagadása mellett foglalt állást egy Nobel-békedíjas személyiség, Ellen Johnson Sirleaf libériai elnöknő, akit a nők jogai melletti kiállásáért és Afrika első női elnökeként tüntettek ki tavaly a világ legrangosabb (ember jogi) elismerésével. Az amerikai kormány aggodalmának adott hangot a libériai helyzet miatt, de még nem fenyegette meg segélyek elvonásával a felszabadított amerikai rabszolgák által 165 éve alapított kis nyugat-afrikai országot. A monroviai parlament előtt fekszik két olyan törvénytervezet is, amely a most még enyhe büntetéssel járó szabálysértés helyett bűncselekménnyé nyilvánítaná a homoszexualitást; az egyiket a háborús bűnökért nemzetközi törvényszék előtt felelő Charles Taylor exelnök felesége terjesztette elő.

Hirdetés

Tartalom átvétel

Impresszum

© 2011-2014 Háttér Társaság

1380 Budapest, Pf. 1055
Telefon: (1) 238 0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
E-mail: hatter@hatter.hu