Franciaország

warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/lmbtkuta/hatter.hu/html/sites/all/modules/i18n/i18ntaxonomy/i18ntaxonomy.pages.inc on line 34.
2016-tól a melegek is adhatnak vért Franciaországban

A franciák újabb tabut döntenek meg a melegekkel kapcsolatban, mivel ők is adhatnak vért a következő évtől Franciaországban – jelentette be az egészségügyi miniszter Párizsban. Marisol Touraine szerint a véradás a nagylelkűség, az állampolgári felelősség egyik megnyilvánulása, amit nem befolyásolhat a donor szexuális beállítottsága.

Frankofón Filmnapok

Játssz velünk, és nyerj jegyet a Frankofón Filmnapokra! A jó választ beküldők között François Ozon új filmjére, Az új barátnőre, valamint a Görög vendégszeretet című filmre lehet jegyet nyerni.

Pinknews

Magyarország: homofób szélsőjobboldali csoport lett a második a választásokon címmel írt cikket a Pinknews brit LMBTQI honlap arról, hogy a Jobbik kapta a második legtöbb szavazatot hazánkban a vasárnapi EP-választáson.

Vincent Autin és Bruno Boileau az első francia meleg házaspár

Megkötötték szerdán az első azonos nemű házasságot Franciaországban. Tizenegy nappal az ezt engedélyező törvény kihirdetése utána a dél-franciaországi Montpellier-ben mondta ki egymásnak először az igent egy meleg pár: a 40 éves Vincent Autin és a 30 éves Bruno Boileau.

Franciák ezrei ünnepelték szerdára virradó éjjel az azonos neműek házasságát engedélyező törvényt. Három nappal azután, hogy Francois Hollande francia elnök kihirdette a törvényt, annak támogatására a párizsi Bastille téren nagyszabású megmozdulást szerveztek.

Az SOS Homophobie logója
Elisabeth Ronzier

Jelentősen növekedett tavaly a homofób támadások és verbális sértések száma Franciaországban az azonos neműek házasságának engedélyezése körül kialakult társadalmi vita hatására - állítja az SOS Homophobie nevű jogvédő egyesület kedden kiadott éves jelentésében.

Az azonos neműek házasságát lehetővé tevő törvényt ünneplők Párizsban
Az ellenüntetők közül többen is randalíroztak a francia fővárosban

Az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló törvényjavaslat végleges francia parlamenti elfogadása után kedd este ezrek ünnepelték országszerte "a homoszexuálisok és heteroszexuálisok közötti jogegyenlőség megteremtését", miközben a törvény elleni tüntetések is folytatódtak több nagyvárosban.

Franciaország

Az utolsó szavazáson is átment a melegházasság engedélyezése a francia parlamentben. Az új szabályozás értelmében az azonos nemű párok az örökbefogadásra is jogosultak lesznek. Már csak az alkotmánytanács akadályozhatja meg a törvény életbe lépését.

Mintegy 200 ezer francia állítja magáról, hogy egy azonos nemű emberrel él párkapcsolatban, és közülük minden tizedik nevel gyermeket - derül ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányából.

Tíz napon át tartó hangos maratoni parlamenti vita után kedden elfogadta a francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés a homoszexuálisok házasságát engedélyező törvénytervezetet, amely Francois Hollande szocialista államfő egyik legfőbb választási ígérete volt. A törvényjavaslatot - amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység - a képviselők 329 igen szavazattal 229 nem ellenében hagyták jóvá.

Hirdetés

Tartalom átvétel

Impresszum

© 2011-2016 Háttér Társaság

1132 Budapest, Csanády u. 4/B.
Telefon: (1) 238 0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
E-mail: hatter@hatter.hu

Adatvédelmi tájékoztató
Gyermekvédelmi tájékoztató