Franciaország

Vincent Autin és Bruno Boileau az első francia meleg házaspár

Megkötötték szerdán az első azonos nemű házasságot Franciaországban. Tizenegy nappal az ezt engedélyező törvény kihirdetése utána a dél-franciaországi Montpellier-ben mondta ki egymásnak először az igent egy meleg pár: a 40 éves Vincent Autin és a 30 éves Bruno Boileau.

Franciák ezrei ünnepelték szerdára virradó éjjel az azonos neműek házasságát engedélyező törvényt. Három nappal azután, hogy Francois Hollande francia elnök kihirdette a törvényt, annak támogatására a párizsi Bastille téren nagyszabású megmozdulást szerveztek.

Az SOS Homophobie logója
Elisabeth Ronzier

Jelentősen növekedett tavaly a homofób támadások és verbális sértések száma Franciaországban az azonos neműek házasságának engedélyezése körül kialakult társadalmi vita hatására - állítja az SOS Homophobie nevű jogvédő egyesület kedden kiadott éves jelentésében.

Az azonos neműek házasságát lehetővé tevő törvényt ünneplők Párizsban
Az ellenüntetők közül többen is randalíroztak a francia fővárosban

Az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló törvényjavaslat végleges francia parlamenti elfogadása után kedd este ezrek ünnepelték országszerte "a homoszexuálisok és heteroszexuálisok közötti jogegyenlőség megteremtését", miközben a törvény elleni tüntetések is folytatódtak több nagyvárosban.

Franciaország

Az utolsó szavazáson is átment a melegházasság engedélyezése a francia parlamentben. Az új szabályozás értelmében az azonos nemű párok az örökbefogadásra is jogosultak lesznek. Már csak az alkotmánytanács akadályozhatja meg a törvény életbe lépését.

Mintegy 200 ezer francia állítja magáról, hogy egy azonos nemű emberrel él párkapcsolatban, és közülük minden tizedik nevel gyermeket - derül ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányából.

Tíz napon át tartó hangos maratoni parlamenti vita után kedden elfogadta a francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés a homoszexuálisok házasságát engedélyező törvénytervezetet, amely Francois Hollande szocialista államfő egyik legfőbb választási ígérete volt. A törvényjavaslatot - amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység - a képviselők 329 igen szavazattal 229 nem ellenében hagyták jóvá.

A félmeztelen tüntetők a Notre-Dame előtt

A homofób pápa lemondását ünnepelte kedden félmeztelenül a Femen nőjogi szervezet nyolc aktivistája a párizsi Notre Dame-katedrálisban.

Christiane Taubira
Christiane Taubira a melegházasság mellett érvel a parlamentben

Valóságos politikai szupersztár lett néhány nap alatt Franciaországban Christiane Taubira francia-guayanai származású, feketebőrű igazságügy-miniszter, aki az ellenzék csodálatát is kivívó felkészültséggel, retorikai képességekkel, valamint megingathatatlan nyugalommal, fáradhatatlan szellemességgel és állandó derültséggel védi a melegházasság engedélyezéséről szóló törvénytervezet a nemzetgyűlésben.

Hangos incidensekkel teli, több órás vita után szombaton elfogadta a melegházasság engedélyezését kimondó cikkelyt a francia nemzetgyűlés. A kománypárti törvényjavaslat legfőbb, egyes számú paragrafusát, amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység, a képviselők 249 igen szavazattal 97 nem ellenében hagyták jóvá.

Hirdetés

Tartalom átvétel

Impresszum

© 2011-2014 Háttér Társaság

1380 Budapest, Pf. 1055
Telefon: (1) 238 0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
E-mail: hatter@hatter.hu