Németország

warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/lmbtkuta/hatter.hu/html/sites/all/modules/i18n/i18ntaxonomy/i18ntaxonomy.pages.inc on line 34.
Írország: melegházasság, Oroszország: meleghalál
Írország: melegházasság, Oroszország: meleghalál
Írország: melegházasság, Oroszország: meleghalál
Írország: melegházasság, Oroszország: meleghalál

Nyugat-Európában Írország volt az utolsó állam, ahol bűncselekménynek tartották a homoszexuális kapcsolatot. Alig 22 évvel később ez az első ország, ahol népszavazással szentesítve törvényesítették a melegházasságot, amelyen már Németországban is gondolkodnak. A kontinens túloldalán, az orosz melegek viszont az életükért retteghetnek, főleg a kisebb településeken, ahol nemcsak kísért a középkor, hanem jelen is van. Melegházassági körképünk.

A német alkotmánybíróság határozatot hozott

A bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény - döntött csütörtökön a német alkotmánybíróság. A karlsruhei bíróság alkotmányellenesnek minősítette a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat megkülönböztetését az adózási jog területén.

Az azonos nemű párok örökbefogadási jogait erősítő határozatot hozott kedden az Emberi Jogok Európai Bíróság. A strasbourgi székhelyű testület jogsértőnek mondta ki azt, hogy Ausztriában az azonos nemű párok egyik tagja nem fogadhatja örökbe társának gyermekét, miközben a heteroszexuális, nem összeházasodott párok előtt nyitva áll ez a lehetőség.

Az operaőrült meleg világfi egy kísérőjével
Bambi, a világszép transzszexuális a róla szóló könyv címlapján

A homoszexuális katolikus pap lelki gyötrelmeiről szóló lengyel filmdráma nyerte el a hét végén véget ért berlini filmfesztivál lmbt-kategóriában odaítélt Teddy Awards fődíját.

A film plakátja
Jelenet a filmből

A Berlini Filmfesztivál első napjának versenyfilmjei közül Malgoska Szumowska W Imie... (...nevében) című melegtémájú alkotása kapta a legjobb kritikákat, bár a Die Welt szerint a lengyel rendező "sem mer kísérletezni" filmjében, amely egy homoszexuális vidéki katolikus pap megpróbáltatásairól szó, a Frankfurter Allgemeine Zeitung műbírálata szerint pedig a történet "nem nyit új távlatokat a filmművészetben", de azért néhány megható jelentben sikerül bemutatni a hős belső küzdelmét - jelentette az MTI.

Az ügyészség által kért életfogytiglani helyett mindössze három év és három hónap börtönnel sújtotta a berlini tartományi bíróság azt a 44 éves munkanélküli homoszexuális férfit, aki egy szadomazochista szeánsz közben azonos nemű szexpartnere halálát okozta, a holttestet feldarabolta, a fejet pedig megfőzte egy fazékban.

Henze és Moroni egy korábbi fotón
Henze fiatalon

Nyolcvanhat éves korában meghalt az egyik legjelentősebb kortárs német zeneszerző, a homoszexualitását nyíltan vállaló Hans Werner Henze. A Schott Music kiadó, amely ötven éven át adta közre Henze műveit, szombaton közölte, hogy az évtizedek óta Olaszországban élő zeneszerzőt - aki régóta Parkinson-kórban szenvedett - egy drezdai kórházban érte a halál. A homofób közhangulat elől a zeneszerző 1953-ban menekült az akkor felszabadultabb légkörű Itáliába, ahol több mint négy évtizeden át élt együtt egy másik férfival, a hűséges Fausto Moronival.

Kasha Jacqueline Nabagesera

Az ugandai Kasha Jacqueline Nabagesera ugandai melegaktivistának ítélték oda a 2013-as Nürnbergi Nemzetközi Emberi Jogi Díjat; a zsűri indoklása hangsúlyozza, hogy a 32 éves meleg nő az életét kockáztatva küzd a homoszexuálisok kriminalizálása, a homofób gyűlölethadjárat ellen a fekete-afrikai országban. Meleg polgárjogi harcosokat csak a legutóbbi időkben kezdik elismerni díjakkal a világban, sokáig még az Amnesty International sem merte felvállalni a melegek elemi jogainak védelmét.

Bizarr emberölési ügyet tárgyal egy berlini bíróság: azzal vádolnak egy 44 éves homoszexuális munkanélküli férfit, hogy szadomazochista szexuális aktus közben megölte szexpartnerét, egy 37 éves banktisztviselőt, majd a férfi levágott fejét megfőzte egy fazékban. A vád szerint kéjgyilkosság, a védelem szerint gondatlan emberölés történt.

Az utóbbi évek egyik legszörnyűbb bűncselekményét követte el Lipcsében egy 23 éves férfi, aki megerőszakolta, majd megölte és feldarabolta egy hasonló korú férfi ismerősét. A vádlott, akinek tárgyalása a minap kezdődött meg a lipcsei tartományi bíróságon, már régóta arról fantáziált, hogy megismerkedik egy homoszexuális férfival, szexuális kapcsolatot létesít vele, majd megöli őt. Ahhoz azonban nem volt bátorsága, hogy felszedjen egy idegen (meleg) férfit, ezért választása egy 23 éves (nem meleg) ismerősére esett.

Hirdetés

Tartalom átvétel

Impresszum

© 2011-2016 Háttér Társaság

1132 Budapest, Csanády u. 4/B.
Telefon: (1) 238 0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
E-mail: hatter@hatter.hu

Adatvédelmi tájékoztató
Gyermekvédelmi tájékoztató