katolikusok

warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/lmbtkuta/hatter.hu/html/sites/all/modules/i18n/i18ntaxonomy/i18ntaxonomy.pages.inc on line 34.
A félmeztelen tüntetők a Notre-Dame előtt

A homofób pápa lemondását ünnepelte kedden félmeztelenül a Femen nőjogi szervezet nyolc aktivistája a párizsi Notre Dame-katedrálisban.

A film plakátja
Jelenet a filmből

A Berlini Filmfesztivál első napjának versenyfilmjei közül Malgoska Szumowska W Imie... (...nevében) című melegtémájú alkotása kapta a legjobb kritikákat, bár a Die Welt szerint a lengyel rendező "sem mer kísérletezni" filmjében, amely egy homoszexuális vidéki katolikus pap megpróbáltatásairól szó, a Frankfurter Allgemeine Zeitung műbírálata szerint pedig a történet "nem nyit új távlatokat a filmművészetben", de azért néhány megható jelentben sikerül bemutatni a hős belső küzdelmét - jelentette az MTI.

Jelentősen enyhítette a bíróság a dél-törökországi Iskenderun város katolikus püspökét meggyilkoló fiatal sofőr büntetését, mert a férfi arra hivatkozott, hogy munkaadója, Luigi Padovese püspök, Anatólia apostoli vikáriusa, a török katolikus püspöki kar elnöke homoszexuális volt, és molesztálta őt.

Több mint ezer római katolikus pap nyílt levélben utasította el Nagy-Britanniában az azonos neműek közötti házasság legalizálását, a vallásszabadság csorbulásától és a "keresztényüldözés visszatérésétől" tartva.

Pucér keblekkel tüntettek a melegekért ukrán feministák a Vatikánban

A melegek jogaiért tüntettek félmeztelenül a Femen ukrán nőjogi szervezet aktivistái vasárnap a Szent Péter téren, egy időben a melegházasság elleni franciaországi tüntetéssel.

Csókos tüntetés a zágrábi székesegyház előtt

Mintegy 100 horvát melegjogi aktivista tüntetett szombaton Zágrábban a székesegyháznál a katolikus egyház homofób hadjárata ellen. A demonstráló melegek ellentüntetők mintegy 500 fős csoportjával néztek farkasszemet.

Felszámolják a melegbarát miséket a London szívében, a Soho melegnegyedben lévő Miasszonyunk-templomban, ahol hat év óta a helyi egyházi hierarchia engedélyével, az egyházi vezetés szemet hunyásával havonta kétszer a homoszexuális hívőknek miséztek. Az egyház rendjével "ellentétes" gyakorlat beszüntetését a melegházasság tervét orwellinek tartó Vincent Nichols westminsteri érsek, az angliai és walesi katolikus egyház feje rendelte el, aki szerint a homoszexuális hívőknek a jövőben saját, lakóhelyük szerinti gyülekezetükbe kell járniuk.

XVI. Benedek

Szövetségre lépne a világ többi vallásával a melegházasság legalizálása ellen a pápa, aki elítéli, hogy egyesek úgy manipulálnak Isten-adta (biológiai) nemükkel, hogy az megfeleljen szexuális választásuknak, és ezzel az ember lényegét tagadják meg. XV. Benedek a római Kúria tisztségviselői előtt tartott karácsonyi beszédében pedzegette a melegházasság elleni szent szövetség lehetőségét. Különösképpen elviselhetetlen számára az a gondolat, hogy meleg párok gyermeket is neveljenek.

A melegbarát feministák

A felvonulók egy része rátámadt a feminista ellentüntetőkre és a megmozdulásról tudósító újságírókra a melegházasság elleni újabb tüntetésen vasárnap Párizsban. A jó hangulatú szombati békés felvonulás után - amelyen több mint százezren voltak - vasárnap a Civitas intézet elnevezésű fundamentalista katolikus szervezet felhívására mintegy 9 ezren vonultak utcára az azonos neműek házasságát engedélyező törvényjavaslat ellen, amelyet a kormány január 29-én terjeszt a parlament. Az előző napinál radikálisabb hangvételű felvonulással szemben az ellentüntetők is provokatívabban viselkedtek. Amikor a Femen nevű ukrán radikális feminista egyesület apácának öltözött tucatnyi tagja a tüntetők közé vonult, a Civitas biztonsági emberei ütni és rugdosni kezdték a fiatal nőket, valamint a jelenlévő újságírókat és fotósokat. A rendőrség a támadók közül öt személyt őrizetbe vett.

Az azonos neműek házassága elleni harc lankadatlan folytatását helyezte kilátásba a Vatikán a hét végén, azután, hogy az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is történelmi előrelépés történt a melegházasság ügyében: Amerikában másfélévtizedes trendet megtörve négy államban is a melegházasság hívei győztek a népszavazáson, Spanyolországban az alkotmánybíróság véglegesen érvényesnek ismerte el az azonos neműek házasságát, Franciaországban a kormány elfogadta a melegházasság törvényesítéséről szóló javaslatot, Nagy-Britanniában pedig végérvényesen pert vesztett egy örökbefogadási ügyeket intéző katolikus segélyszervezet, amely megtagadta gyermek örökbe adását azonos nemű pároknak. "Európában is dőlnek a hagyományos házasság bástyái" - számolt be a fejleményekről a Magyar Kurir is.

Hirdetés

Tartalom átvétel

Impresszum

© 2011-2016 Háttér Társaság

1132 Budapest, Csanády u. 4/B.
Telefon: (1) 238 0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
E-mail: hatter@hatter.hu

Adatvédelmi tájékoztató
Gyermekvédelmi tájékoztató