Világsztárok a meleg fiatalok öngyilkossága ellen | Háttér Társaság

Világsztárok a meleg fiatalok öngyilkossága ellen

Világsztárok csatlakoztak Amerikában egy öngyilkosságmegelőző programhoz, miután ismertté vált, hogy csak szeptemberben legalább 4 meleg tinédzser vetett véget az életének lelketlen társai zaklatása miatt.

Az It Gets Better (Jobbra fordulnak a dolgok) nevű projekt keretében főleg a fiatalkori válságukat túlélt sztárok, mint Elton John vagy Ricky Martin, próbálják meggyőzni az intoleráns társaik szekálásának kitett meleg fiatalokat arról, hogy érdemes élni, kitartani, mert idővel változik az emberek magatartása és "jobbra fordulnak a dolgok".

"A dolgok könnyebbé válnak, az emberek gondolkodása megváltozik. És neked életben kell maradnod, hogy megérd ezt!" - biztatja kitartásra elcsukló hangon az agyonszekált meleg tizenéveseket videoüzenetében Ellen DeGeneres leszbikus médiaszemélyiség, az egyik első hollywoodi sztár, aki előbújt rejtekéből.

Másokhoz hasonlóan a színésznőt is letaglózta a New Jersey-i Rugers Egyetem egyik kezdő hallgatójának tragikus halála szeptember 22-én: Tyler Clementi 18 éves hegedűvirtuóz a mélybe vetette magát a Hudson-folyó hídjáról, miután évfolyamtársai rejtett kamerával lefilmezték és az internetre élőben feltették szerelmi légyottját egy másik fiúval kollégiumi szobájában.

Az It Gets Better-projektet valójában még a legnagyobb visszhangot kiváltó egyetemistahalál előtt indította Dan Savage ismert publicista, hogy felnőtt melegeknek az internetre feltett üzeneteivel, vallomásaival győzze meg a válsággal küszködő tinédzsereket, hogy lehetséges túlélni a szekálásokat, a zaklatást és boldog életet élni később.

A projektnek nagy lendületet adott, hogy az elsőéves egyetemista értelmetlen halála az egyik első számú téma lett az amerikai médiában. Ezzel egyidőben a melegek szüleinek szervezete (PFLAG) is kampány indított annak érdekében, hogy a meleg fiatalok igenis tegyék szóvá, jelentsék, ha szekálják őket.

Elton John, a homoszexuális brit énekes szupersztár és Ricky Martin, a melegségét csak nemrég felvállaló Puerto Rico-i latin sztárénekes közös videóban próbál lelket önteni az elcsüggedt meleg tizenévesekbe. A zaklatások túlélésére biztatja videoüzenetében az öngyilkosság szélére hajszolt meleg fiatalokat a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe brit tinisztár - aki nem meleg -, Lance Bass énekes, Neil Patrick Harris fiatal amerikai színész is, és a 20 éves Chris Colfer, aki meleg középiskolásként önmagát alakítja a Glee - Sztárok leszünk! című sikersorozatban.

Csatlakozott az öngyilkosságmegelőző kampányhoz Cindy Lauper énekesnő is, akinek True Colors nevű alapítványa már évek óta sokféle formában segíti a melegmozgalmat, ezen belül is a nehézségek sújtotta meleg fiatalokat. Az énekesnő kijelentette, hogy egyszer s mindenkorra véget kell vetni a gyűlöletnek, és felszólította az amerikaiakat, hogy méltósággal és tisztelettel közeledjenek mindenkinek, mert "semmiféle másság" nem lehet ok arra, hogy bántsanak valakit.

Tim Gunn divattervező, a Heidi Klum-féle Project Runway nevű ruhatervező valóságshow sztárja szerdán közzétett videóüzenetében bevallotta, hogy 17 évesen ő is öngyilkosságot kísérelt meg, amely szerencsére nem sikerült.

Az 57 éves sztár a kétperces videóban, amelyet már az első nap 70 ezerszer töltöttek le, elmondja, hogy tinédzserként őt is halálra szekálták és egy nap több mint 100 tablettát vett be, de másnap felébredt, "és ennek most nagyon örül".

A divattervezőnek könny szökik a szemébe, amikor arról beszél, hogy "megértem a kétségbeeséseteket. Megértem, mennyire magányosnak érezhetitek magatokat.... De meglátjátok, a dolgok jobbra fordulnak, ezt ígérem!"

A 15 éves Billy Lucas szeptember 9-én felakasztotta magát indianai farmjuk pajtájában, miután társai évek óta zaklatták feltételezett homoszexualitása miatt.

A 13 éves Asher Brown fejbe lőtte magát a texasi Harrisben, mert nem tudta elviselni többé iskolatársai gonoszkodását. Szüleinek elmondása szerint a fiút szakadatlanul és kíméletlenül heccelték osztálytársai alacsony termete, buddhista vallása és feltételezett homoszexualitása miatt, de az iskolában semmit sem tettek ez ellen. Szülei is sejtették róla, hogy meleg, de ezt csak öngyilkossága napján vallotta be nekik. Nevelőapja azzal ment el munkába, hogy ezzel nincs semmi gond, de majd beszélnek róla, ha hazajön. Mire visszatért a munkából, Ashert már holtan találta.

A kaliforniai Tehachapiban a 13 éves Seth Walsh akasztotta fel magát egy fára társainak kegyetlen zaklatása miatt.

Az öngyilkosságba hajszolt meleg fiatalok emlékére több helyen százak vettek részt gyertyás virrasztáson; az ügyészség pedig egyes esetekben mérlegeli, hogy vádat emeljen-e gyűlöletbűncselekmény vagy bűnös hanyagság miatt.

Hatter.hu

Témák