Tízezren vettek részt a második prágai melegfelvonuláson | Háttér Társaság

Tízezren vettek részt a második prágai melegfelvonuláson

Prágában a melegeknek még nem kell öncenzúrát gyakorolniukMintegy tíz-tizenötezren vettek részt szombat délután a második prágai melegfelvonuláson, amely a Prague Pride 2012 melegfesztivál csúcspontja volt. A résztvevők a cseh főváros központjában, a Vencel téren gyűltek össze, onnan színes menetben a moldvai Lövész-szigetre (Strelecky ostrov) vonultak, ahol vasárnap reggelig zenei koncertek voltak. A menetet karneváli hangulat, színes, kosztümös öltözetek, sok zene, tánc, több tucatnyi szivárványos zászló és légballon jellemezte. A melegfelvonulást két kislétszámú ellentüntetés kísérte, amelyek azonban élvezték az államfő, illetve a prágai érsek támogatását.

Rendőrségi becslés szerint a felvonuláson mintegy 10 ezren vettek részt, míg a szervezők azt állítják, hogy a résztvevők legalább 15 ezren voltak. Az Anna Grodzka transznemű lengyel parlamenti képviselő vezette menetben több cseh politikus és közéleti személyiség, valamint néhány nyugati diplomata is megjelent, például Jirí Paroubek volt miniszterelnök, illetve Jirí Dientsbier, a Cseh Szociáldemokrata Párt köztársasági elnökjelöltje.

Dientsbier újságíróknak azt mondta, a homoszexuálisok jogainak a védelmét az emberi jogok védelmének tekinti, s kiáll mellettük; a politikus a héten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy céljául tűzte ki a melegek örökbefogadási tilalmának feloldását.

Norman Eisen amerikai nagykövet is ott volt a menetben, amelyet 11 nyugati nagykövetség előzőleg közös nyilatkozatban biztosított szolidaritásáról.

A felvonulás kezdete előtt a Vencel téren néhány tucatnyi fiatal kereszténydemokrata és konzervatív tüntetett a melegrendezvény ellen. Több fiatal megpróbálta megzavarni a menetet, de a rendőrség közbelépett, és majdnem egytucatnyi tüntetőt előállított, de nagyobb rendzavarás nem volt.

Az ultrakonzervatívok ellentüntetésén, amelyet a D.O.S.T. (Elég!) nevű intoleráns, mindent ellenző szélsőséges csoport szervezett, Petr Hájek, a cseh államfő egyik főtanácsadója "utálatos cirkusznak" és "homoszexuális toborzónak" minősítette a Prague Pride akciót, és Václav Klaus üdvözletét tolmácsolta a tüntetőknek. Hájek kritizálta a fesztivált támogató politikusokat és a médiát rendezvény való tárgyilagos vagy rokonszenvező tudósításokért.

A főtanácsadó szerint a cseh média egy része igazságtalanul bántotta a köztársasági elnököt, "hiszen ő csak egyik azon keveseknek, akik azt akarják, hogy mások hangja is meghallgattassék, ne csak azoké, akik normálisnak akarják feltüntetni az abnormálisat, és akik művészetként, szórakoztatásként és nevelésként akarják feltüntetni bizarr szexuális szokások és pornográfia nyilvános bemutatását".

Az öt éve alakult szervezet elnöke, Michal Semin "a homoszexualizmusnak az emberekre való ízléstelen ráerőltetésének" nevezte a rendezvényt. Az ellentüntetők transzparensén az "Elég volt a homoszexualizmusból!" jelszó volt olvasható. A "homoszexualizmus" kifejezést még tavaly találta ki maga az államfő, Václav Klaus, és azóta meghonosodott a cseh homofób közbeszédben. A D.O.S.T. előzőleg levélben és 120 külföldi személyiség támogató aláírásával tiltakozott az amerikai, az izraeli és a holland nagykövetségnél, amiért segítséget nyújtottak a melegfesztivál megrendezéséhez.

A Fiatal Kereszténydemokraták "ellenfelvonulásán" és az azt követő misén a család jelentőségének állítólagos elhanyagolására igyekeztek felhívni a figyelmet Dominik Duka prágai érsek és Zuzana Roithova kereszténydemokrata parlamenti képviselő, köztársaságielnök-jelölt támogatásával.

A Bohuslav Svoboda konzervatív prágai főpolgármester védnökségét élvező melegfesztivált az idén második alkalommal tartották meg a cseh fővárosban. Míg tavaly elsősorban az átlagos meleg közösségek életével ismerkedhettek meg egy héten át az érdeklődők, az idei rendezvényeken a kisebbségen belüli kisebbségekre, például a roma melegekre, a transzneműek vagy a fogyatékos melegekre igyekeztek felhívni a figyelmet.

A tavalyi rendezvényeken mintegy 20 ezer ember vett részt, az idén a részvétel magasabb, a rendezők szerint legalább 25-30 ezren látogatták meg a különféle akciókat. Az MTI szerint a résztvevők majdnem fele külföldről érkezett Prágába.

A melegfesztivál idején jelentették be, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény 2006-os életbe lépése óta 1390 homoszexuális pár "kelt egybe" Csehországban, s 130 párkapcsolat bomlott fel. 2012 első felében 102 bejegyzett élettársi viszony létesült.

Hatter.hu

Témák