Soha nem látott összegű egyházi kártérítés pedofil papok sértettjeinek | Háttér Társaság

Soha nem látott összegű egyházi kártérítés pedofil papok sértettjeinek

Minden eddiginél nagyobb, 660 millió dolláros kártérítésről állapodott meg a legnagyobb, 43,3 millió hívet számláló amerikai egyházmegye, a Los Angeles-i érsekség pedofil papjainak sértettjeivel. A vasárnap bejelentett és egy bíró által hétfőn formálisan is jóváhagyott peren kívüli egyezség keretében 221 pap, szerzetes és más egyházi alkalmazott 508 sértettje részesül 100 ezer és 4 millió dollár közötti jóvátételben az elszenvedett egyéni sérelmektől függően. A megállapodással 2,1 milliárd dollárra (közel 400 milliárd forintra) emelkedik az amerikai katolikus egyház által a liliomtipró papok üzelmeiért fizetett jóvátétel összege.

A megegyezést bejelentő vasárnapi misén Roger Mahony Los Angeles-i érsek bocsánatot kért az egyházi személyek által az elmúlt évtizedekben szexuálisan zaklatott emberektől. Az időközben elhunyt sértettek emlékének egyperces néma csenddel adóztak.

A négy és fél évi alkudozás után létrejött megállapodást egy nappal azelőtt jelentették be, hogy Mahony bíborosnak meg kellett volna jelennie az ügyben a bíróság előtt, s egyes vélemények szerint az érsek ezzel a hatalmas összeggel váltotta meg tanúvallomását, azt, hogy nem kellett megjelennie a bíróság előtt és beismernie, hogy egyháza hossz évtizedeken át szőnyeg alá söpörte gyermekek papok általi megrontásának kérdését. A sértettek közül sokan sírva fakadtak a bejelentés hallatán, de volt aki szerint nincs az a pénz, amivel jóvá lehetne tenni tönkrement életét. Mindenesetre a megígért hatalmas jóvátételt nagy bűntudat beismeréseként értékelik.

A megállapodással érvényét veszti az egyházmegye ellen ebben az ügyben indított összes peres eljárás.

A Los Angeles-i érsekség által fizetendő összeg kimagasló voltában szerepet játszik, hogy a kaliforniai törvényhozás 2002-ben kivételesen eltörölte molesztálási ügyek elévülési határidejét, így akár az 1940-es évekig visszamenőleg perelni lehetett a katolikus papokat.

Ha az egyházmegye betartja a fizetési határidőket, XVI. Benedek pápa 2008-ra tervezett Egyesült Államok-beli látogatásáig minden adósságát megfizeti.

A Bishop Accountability nevű amerikai szervezet szerint a 42 ezer amerikai katolikus pap közül 3 ezret jelentettek fel fiatalkorúak megfontása miatt. Számos papot elítéltek, öt püspökség, illetve érsekség pedig csődvédelmet kért maga ellen, mert nem volt képes kifizetni az áldozatoknak megítélt kártérítést.

A jóvátétel kifizetéséhez számos értékes ingatlanját pénzzé kell tennie a becslések szerint 4 milliárd dolláros vagyon fölött rendelkező Los Angeles-i érsekségnek, amely más keresetek elsimítására már korábban 114 millió dollár jóvátétel kifizetését vállalta.

A 4,3 milliós kaliforniai egyházmegye által fizetendő rekord kártérítés mellett eltörpül az összes eddigi jóvátétel, így a bostoni érsekségtől kicsikart 157 milliós vagy a portlandi (Oregon) egyházmegyétől kialkudott 129 millió dolláros kártérítés.

Hatter.hu

Témák