Nem fogadták el a homofóbiaellenes törvényt Olaszországban

Katolikus körök ellenállása miatt elbukott a római parlamentben a jobboldali kormány esélyegyenlőségi minisztere által is támogatott homofóbiaellenes törvény, amelyet azután terjesztettek be, hogy az utóbbi időben elszaporodtak a melegek elleni erőszakcselekmények Olaszországban.

A képviselőház 293:250 arányban, 21 tartózkodással szavazta le hétfőn a törvényjavaslatot, amelyet a baloldali ellenzéki Demokrata Párt leszbikus képviselőnője, Paola Concia terjesztett be Mara Carfagna esélyegyenlőségi miniszter áldásával. A homofób indítékot a bűncselekmények megítélésénél súlyosbító körülményként figyelembe vevő törvényt főleg az ugyancsak ellenzéki kereszténydemokrata párt, az UDC utasította el azzal az álszent kifogással, hogy az sérti az egyenlőség alkotmányban is lefektetett elvét a melegeknek nyújtott "kiváltságos elbánással".

Paola Concia szerint az indítvány, amelyet korábban szavakban sokan támogattak, "katolikus körök erős nyomására" vetette el a parlament. Szerinte Olaszország elmulasztotta a lehetőséget, hogy a homofóbiaellenes küzdelemben felzárkózzon az európai normákhoz. A Demokrata Párt vezetője, Pier Luigi Bersani szégyennek nevezte a mostani szavazás kimenetelét. Az ugyancsak ellenzéki Értékek Itáliája szerint a kereszténydemokraták az alkotmányellenességre való hivatkozással a jogi palástba öltöztettek egy politikai véleményt.

A római képviselőház másodjára utasított el homofóbiaellenes törvényt, először 2009-ben.

Hatter.hu

Hirdetés

Impresszum

© 2011-2016 Háttér Társaság

1132 Budapest, Csanády u. 4/B.
Telefon: (1) 238 0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
E-mail: hatter@hatter.hu

Adatvédelmi tájékoztató
Gyermekvédelmi tájékoztató