Melegek az új olasz parlamentben | Háttér Társaság

Melegek az új olasz parlamentben

A melegmozgalom négy kimagasló személyisége került be az április 9-10-i választások nyomán az új összetételű olasz parlamentbe, köztük Európa első transznemű – valójában a világ első transzvesztita – képviselője, Vladimir Luxuria.

Az Arcigay olasz melegszervezet kimutatása szerint duplájára – kettőről négyre – nőtt a „nem hagyományos” szexuális orientációjukat nyíltan vállaló politikusok száma a római parlamentben. A baloldali Olajfa színeiben újra bekerült a képviselőházba Franco Grillini, az Arcigay volt elnöke, valamint a Kommunista Újraalapítás (PRC) párt színeiben a leszbikus Titti De Simone, az Arcilesbica melegszervezet egykori elnöknője.

Merőben új szín lesz a Tisztelt házban a Vladimir Luxuria néven transzvesztita előadóként és büszkeségnapi rendezvények szervezőjeként ismert Wladimiro Guadagno, akit szintén a kommunista párt vett fel a listájára biztos bejutást ígérő helyre. Luxuria az első, parlamentbe beválasztott transznemű személy a világon azóta, hogy hat éve Új-Zélandon képviselői mandátumhoz jutott az első transzszexuális, a férfiból nővé operált Georgina Beyer maori bennszülött.

Luxuria nincs átoperálva, így valójában csak transzvesztita, aki azt ígérte, hogy női ruhában, de a Tisztelt házhoz méltó öltözékben fogja végezni „nagyon komolyan” a munkáját. Vladimir Luxuria a kampányban alantas támadásoknak volt kitéve az újfasiszta gyökerű pártok, így a Nemzeti Szövetség és a Szociális Alternatíva részéről. Ez utóbbi vezetője, Alessandra Mussolini – a néhai fasiszta diktátor unokája – egy televíziós vitában, nagy visszhangot kiváltva nyíltan kijelentette, hogy „jobb egy fasiszta, mint egy buzi”.

Luxuria jelölése egyébként kifizetődőnek tűnik a kommunista párt számára, mivel abban a Róma térségi választókerületben, ahol indították, 5,4 százalékról 8 százalékra nőtt a párt támogatottsága.

Ugyancsak premier az olasz parlamentben, hogy a Zöldek listáján a szenátusba bekerült Gianpaolo Silvestri személyében immár a felsőháznak is van homoszexualitását nyíltan vállaló tagja.

Az Arcigay örömét fejezte ki keddi közleményében, hogy a Romano Prodi vezette balközép választási szövetség, az Unió győzelme véget vet a „berlusconizmus” példátlan homofóbia jellemezte korszakának Olaszországban.

Hatter.hu

Témák