Már Szicíliában is felvonulnak a melegek | Háttér Társaság

Már Szicíliában is felvonulnak a melegek

Az "elmaradott", konzervatív, a homofób maffia uralma alatt álló Szicília első melegfelvonulását tartották meg szombaton Palermóban, méghozzá a helyi jobbközép önkormányzat támogatásával, a legcsekélyebb incidens nélkül.

A szervezők szerint 10 ezer, a rendőrség szerint 1000 felvonuló vett részt az Arcigay és a Stop Omofobia melegszervezetek szervezte vidám, színpompás, zenés menetben, amelyhez számos kisgyermekes heteroszexuális is csatlakozott.

A tíz mozgó emelvény közül az elsőn egy esküvőt színlelő fiúpár foglalt helyet; a történelmi esemény "háziasszonya" Vladimir Luxuria transzvesztita személyiség, volt kommunista parlamenti képviselő volt, aki a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy más nyugat-európai országokhoz képest Olaszországnak nagyon maradi jobboldala van.

Az olasz köztévé hármas csatornája helyszíni tudósításban számolt be az első szicíliai melegfelvonulás fogadtatásáról.

Bár a Sicilia Pride 2010-et és számos kísérőrendezvényét a jobboldali önkormányzat védnöksége alatt tartották, és a palermói városi tanács emléktáblát avatott egy 30 éve megölt meleg párnak, a homofóbia áldozatainak, a kormányzó jobbközép pártszövetség ifjúsági szervezete, a Giovane Italia melegellenes plakátokat helyezett ki a felvonulás előestéjén.

Az első szicíliai prájdon megemlékeztek arról, hogy harminc éve találtak holtan egy fiatal meleg párt, a tisztázatlan körülmények között megölt Giorgiót és Tonit, és hogy ennek nyomán alakult meg Marco Bisceglia katolikus pap aktív részvételével a későbbi legnagyobb olasz melegszervezet, az Arcigay első sejtje, az Arci-Gay Palermo.

A Catania közelében fekvő Giarre faluban 1980. október 31-én találták meg a két héttel korábban eltűnt fiatal melegek holttestét. A 25 éves Giorgio Agatino Giammonát és kedvesét, a 15 éves Antonio Galatolát egy narancsligetben, egy pino marittimo (tengerparti fenyő) alatt találták holtan, agyonlőve. Egymás kezét fogva, egymást ölelve mentek a halálba.

A rendőrség elég hamar megtalálta a tettest az idősebb fiú 13 éves unokaöccse, vagyis egy nem büntethető ember személyében. A fiú azt vallotta, az áldozatok kötelezték arra, hogy lelője őket: egy pisztolyt adtak a kezébe, és azt mondták neki, hogy ők lövik le őt, ha nem öli meg őket. Jutalmul állítólag még egy karórát is adtak neki. - Lefeküdtek a fűre, mintha aludnánk, s a fejükre kellett céloznom - vallotta a fiú.

A tragédia nem sokkal azután történt, hogy a két fiút elkezdték buzizni, "jegyespárként" emlegetni a faluban. Úgy tűnt, hogy a kirekesztés elől menekültek a halálba. A teljes igazságot azonban - mint a helyi öregek mondják - csak a parti fenyő tudhatja... Mindenesetre az Etna tűzhányó és a Jón-tenger között félúton fekvő falu lakóit nem különösebben rázta meg a tragédia, amely az egész országot megrendítette.

A falusiak magukba zárkóztak, csak a szégyent emlegették, és azt mondták, nem akarják, hogy a "buzik falujaként" híresüljenek az országban.

Ennek ellenére az Arcigay elődje, a Fuori! (Olasz Homoszexuális Forradalmi Egységfront rövidítése, más jelentésben: Kifelé!) olasz melegszervezet konferenciát szervezett Giarréban a kirekesztésről, a gyász és a felháborodás hatására pedig Palermóban megalakult az első melegkör, az Arci-Gay Palermo.

A szicíliai melegszervezetek most azért kezdeményezték az emléktábla-avatást, hogy legalább az emlékük ne merüljön örök és teljes feledésbe.

A palermói felvonulással egyidőben ezrek vonultak utcára az ország másik végében, az északi Torinóban is, mintegy "virtuális hidat" alkotva a szicíliai fővárossal, nyitányaként a június 26-ra tervezett országos prájdnak, a nagy nápolyi melegfelvonulásnak.

Olaszország egyike azon kevés európai országnak, ahol még nincs törvény a homofóbia ellen - hívta fel a figyelmet Rita Borsellino európai parlamenti képviselő, a maffia által meggyilkolt híres vizsgálóbíró, Paolo Borsellino lánya, aki örömét fejezte ki az első szicíliai melegparádé sikere - "a civilizáltság fontos jele" - fölött.

Hatter.hu

Témák