Kínában mintegy 10 millió homoszexuális férfi nővel él házasságban | Háttér Társaság

Kínában mintegy 10 millió homoszexuális férfi nővel él házasságban

A szégyenérzet, a tradíció és a családi nyomás a leggyakoribb okai annak, hogy a homoszexuális kínai férfiak túlnyomó többsége szexuális orientáltságát elnyomva megnősül - írta a Shanghai Daily című kínai lap pénteki számában. A meleg férfiak mintegy 80-90 százaléka lép ellenkező nemű társsal házasságra, így ma mintegy 10 millió nő homoszexuális férfinak a felesége Kínában - becsli Csang Pej-csuan (Zhang Beizhuan), a csingtaói (Qingdao) egyetem nyugalmazott professzora a lapban.

A házasság és utódok nemzése a mai napig elvárás a fiatalokkal szemben, az egyetlen gyermeket engedélyező szigorú családtervezési politika pedig csak tovább nehezít a helyzeten, a családi vonal továbbvitelének felelősségét az egyetlen örökösre hárítva - véli a professzor. A legtöbb érintett nem meri felvállalni szülei előtt másságát, és a család nyomásának engedve megnősül. Ezzel ugyanakkor nemcsak saját magát, de házastársát is boldogtalanná és megbélyegzetté teszi.

"A homoszexuális férfiak feleségei többnyire csendben szenvednek férjeik mellett" - mondta egy érintett, Hsziao Jao (Xiao Yao) korábban a NewsChina magazinnak. Hsziao - miután elvált homoszexuális férjétől - honlapot hozott létre, amelyen támogatással és jogi tanácsadással szolgál hasonló helyzetbe került nőtársai számára. A portálnak jelenleg mintegy másfél ezer regisztrált felhasználója van, a közvetlen segítségen túl pedig a problémára való figyelemfelhívásnak is kiváló eszköze.

Egyre gyakrabban történik meg az is, hogy a homoszexuális férfiak homoszexuális nőt vesznek feleségül, a házassággal eleget téve szüleik elvárásainak, lehetőséget teremtve ugyanakkor egy őszintébb életvitel fenntartására. Őket segíti többek közt Sanghaj legnagyobb, kifejezetten melegeknek szóló online társkereső oldala, amely tavaly tavasz óta havonta szervez találkozót "álházasságra" lépni kívánó tagjai számára.

(mti)

Témák