Evangélikus templomban tarthatták meg betiltott miséjüket meleg papok Berlinben

Nobert Reichers és Christoph Schmidt a misére készülődveFeszültséget okozott a katolikus és az evangélikus egyház viszonyában Németországban, hogy egy berlini evangélikus közösség engedélyezte két, hivatása gyakorlásától eltiltott homoszexuális katolikus papnak, hogy a gyűlekezet templomában tartson misét a pápa berlini látogatása idején.

Nobert Reichers és Christoph Schmidt plébános a homofób katolikus egyházfő látogatása ellen tiltakozott a szerda esti szentmisével. A két pap nemcsak nyíltan vállalja homoszexualitását, de együtt is él "házaspárként". Fölöttes püspökeik - a paderborni, illetve az esseni - ezért felfüggesztették őket papi hivatásukban, ami magába foglalja a misézéstől való eltiltást is.

A berlini érsekség nyilatkozatban fejezte ki megütközését afölött, hogy a berlin-kreuzbergi Szent Tamás gyűlekezet engedélyezte a meleg pappárnak, hogy misét mutasson be templomában. Rainer Maria Woelki berlini katolikus érsek előre kifejezetten megtiltotta a két papnak, hogy XVI. Benedek látogatása idején megtartsa a tervezett misét.

Berlin-Brandenburg evangélikus püspöke, Markus Dröge válaszul közölte, hogy a miséért kizárólag az érintett evangélikus közösség tartozik felelősséggel, de azt ő is megjegyezte, hogy az engedély a betiltott mise megtartására "nem szolgálja a felekezetek közti párbeszédet".

A felfüggesztés ellenére Reichers és Schmidt továbbra is a katolikus egyház tagjának tartja magát, és meggyőződéssel vallják, hogy pappá szentelésük egy életre szól, vagyis az általuk celebrált szertartások érvényességéhez kétség sem férhet.

Hatter.hu

 

 

Hirdetés

Impresszum

© 2011-2016 Háttér Társaság

1132 Budapest, Csanády u. 4/B.
Telefon: (1) 238 0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
E-mail: hatter@hatter.hu

Adatvédelmi tájékoztató
Gyermekvédelmi tájékoztató