Engedélyezte a bíróság a budapesti melegfelvonulást

A Fővárosi Törvényszék pénteken felülbírálta és hatályon kívül helyezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) a Meleg Méltóság Menetét megtiltó határozatát, így az idén is lesz felvonulás a fővárosban - tájékoztatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az MTI-t. Az Amnesty International (AI) pénteki közleményében üdvözölte a bíróság döntését, amellyel hatályon kívül helyezte a rendőrség megfelvonulást megtiltó határozatát. Az MTI megkeresésére a BRFK sajtóosztálya úgy reagált: tudomásul veszik a bíróság döntését, és a rendezvényt "a megfelelő erővel és eszközzel" biztosítják.

A BRFK korábban megtiltotta a Szivárvány Misszió Alapítvány által július 7-re, a Városliget - Andrássy út - Alkotmány utca útvonalra bejelentett felvonulást, mert álláspontja szerint a rendezvény idején a közlekedés más útvonalakon nem lenne biztosítható. A rendezvény bejelentőjét a bíróságon a TASZ ügyvédje képviselte. A TASZ közleményében hangsúlyozza: a bírósági végzés kimondja, hogy a Meleg Méltóság Menetét meg lehet tartani a bejelentett útvonalon, nem áll fenn ugyanis olyan törvényi indok, amely miatt a programot a rendőrségnek tiltania kellene.

Mint írták, a rendőrségnek nem sikerült bizonyítania, hogy az 1500 résztvevőre tervezett rendezvény akadályozná a forgalmat, illetve csak abban az esetben tilthatta volna meg a rendezvényt a gyülekezési jogról szóló törvény alapján, ha "a közlekedés más útvonalon nem biztosítható". "A rendőrség esetleges közterület-lezárásokra, várható rendezvényekre, nem pontosan meghatározott területekre, valamint konkrétumokat nélkülöző, jövőbeli, bizonytalan feltételezésekre, végül általános forgalmi adatokra hivatkozott. Mindez a rendezvény tiltására nem adhat alapot" - írták.

A TASZ közlése szerint a bíróság leszögezte, hogy a rendőrségnek nem feladata összemérni a gyülekezéshez való joggal mások mozgási szabadsághoz való jogát, sem a közlekedés rendjéhez fűződő közérdeket. Hozzátették továbbá, hogy a bíróság szerint elfogadhatatlan feltételezés az, hogy a rendőrség a rendezvény "vélelmezhető" ellenzőinek és a rendezvény résztvevőinek szóbeli összetűzésére hivatkozott, hiszen az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint éppen hogy gondoskodnia kell a gyülekezési jog biztosításáról.

A péntek délután a Fővárosi Törvényszék honlapjára feltett közleményben azt írták, hogy a törvényszék nemperes eljárásban bírálta el a határozat ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet, és hatályon kívül helyezte a BRFK tiltó döntését.

A bíróság döntése értelmében a rendőrség közlekedéssel kapcsolatos hivatkozásai egyrészt "minden ténybeli alátámasztás nélküli, feltételezésen alapuló állítások, másrészt a közlekedés elnehezülését, de nem ellehetetlenülését igazoló általános hivatkozások, továbbá a gyülekezési törvényben foglalt tiltó ok szempontjából nem releváns megállapítások". A bíróság határozata szerint "a rendőrség által megállapított tilalmi ok nem áll fenn".

A bíróság számos döntésében rámutatott már arra, hogy önmagában az a tény, hogy a rendőrhatóság a rendezvényen részt vevők szabadságjogának biztosítása érdekében szakmai okok miatt szükségesnek tartja egy adott helyszín lezárását, ami miatt a közúti forgalmat el kell terelni, és a terelőúton megnövekszik a forgalom, nem okozza a közlekedés ellehetetlenülését, csak a közlekedés elnehezülését.

Az a körülmény ugyanis, hogy a rendezvény alatt adott esetben korlátozások lesznek, BKV-járatok szünetelnek, késnek, a gépjárműforgalom lelassul, önmagában nem támasztja alá, hogy a közlekedés más útvonalon nem biztosítható, tekintve, hogy ilyen esetekben a forgalomkorlátozás helye, ideje, a járatok kimaradása előre kiszámítható - áll a törvényszéki közleményben.

Tavaly februárban a Fővárosi Bíróság szintén hatályon kívül helyezte azt a rendőrségi döntést, amely megtiltotta a múlt év június 18-ra, a budapesti Hősök tere és az Alkotmány utca közötti útvonalra tervezett Meleg Méltóság Menetét.

Az Amnesty International (AI) pénteki közleményében üdvözölte a Fővárosi Törvényszék azon döntését, amellyel hatályon kívül helyezte a rendőrség Meleg Méltóság Menetét megtiltó határozatát. A jogvédő szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében idézte Jeney Orsolyát, az Amnesty International Magyarország igazgatóját, aki úgy fogalmazott, hogy a döntés megerősíti minden magyar ember szabad gyülekezéshez való jogát, és fontos győzelem a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBT) közösség számára.

Az AI közlése szerint a bíróság után a rendőrségnek is biztosítania kell az LMBT-közösség békés gyülekezéshez való jogát, és azt, hogy ezt a jogot valóban szabadon, a menetet ellenző csoportok zaklatásától és erőszakos cselekedeteitől védve gyakorolhassák.

Emlékeztettek arra, hogy a szabad gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogot számos nemzetközi emberi jogi szerződés garantálja, amelyeknek Magyarország is részese. Biztosítja ezeket a jogokat többek között a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 21. cikke, illetve az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikke is.

Ezen jogok korlátozhatók ugyan - de csak kivételes esetben és csak meghatározott ideig, mások jogainak védelmében, illetve a közbiztonság, közrend fenntartása vagy közegészségügyi és közerkölcsi célok miatt, és kizárólag akkor, ha a korlátozás arányos és kifejezetten szükséges ezen célok eléréséhez, és összhangban áll a nemzetközi emberi jogi szabályozással.

Előzőleg a Human Rights Watch nevű New York-i székhelyű nemzetközi emberi jogi szervezet is felszólította a magyar rendőrséget, hogy változtassa meg azt a határozatot, amely megtiltja a nyári melegfelvonulás tervezett útvonalának a használatát. A szervezet honlapjára kedden feltett nyilatkozatában a HRW kelet-európai és balkáni kutatója úgy vélekedik, hogy a közlekedés aránytalan akadályozására való hivatkozás csak "erőtlen ürügy", mert "a közlekedés miatt más felvonulásokat nem állítottak le ugyanezen az útvonalon".

A HRW úgy véli, hogy a rendőrségnek engedélyeznie kell a tervezett menetet, kötelessége megkönnyíteni a békés haladását, és meg kell védenie a résztvevők biztonságát, el kell érnie, hogy a melegek ellen tüntetők ne tudják megzavarni a felvonulást. A szervezet az állásfoglalásban emlékeztet rá, hogy az előző évben a rendőrség hasonló határozatot hozott, de azt a bíróság felülvizsgálta. A bíróság döntése ellenére a HRW úgy látja, hogy "Magyarországon az elmúlt két évben fokozódtak a korlátozások az emberi jogok területén".

MTI

Hirdetés

Impresszum

© 2011-2014 Háttér Társaság

1380 Budapest, Pf. 1055
Telefon: (1) 238 0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
E-mail: hatter@hatter.hu