Elhunyt a világ első, nyíltan meleg futballbírája | Háttér Társaság

Elhunyt a világ első, nyíltan meleg futballbírája

Egy hágai kórházban 57 évesen elhunyt pénteken John Blankenstein volt holland futballbíró, aki nemzetközi labdarúgó-mérkőzések játékvezetői közül a világon elsőként – és eddig egyedüliként - vállalta fel nyilvánosan vonzódását a saját neméhez.

A labdarúgás világában kisebb földrengést idézett elő a FIFA-bíró előbújása. Sokak szerint másságának nyílt felvállalása miatt veszítette el a lehetőséget fontos nemzetközi mérkőzések vezetésére és ezért nem vehetett részt az 1990-es olaszországi labdarúgó világbajnokság döntőjében sem.

Játékvezetői pályafutása után a holland labdarúgó-szövetségben (KNVB) és több sport-, illetve kulturális testületben tevékenykedett. Melegként küzdött azért, hogy a sport világában se érje diszkrimináció a homoszexualitásokat.

John Blankenstein legutóbb az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) legutóbbi konferenciáján tartott előadást a homoszexualitás és a labdarúgás kapcsolatáról, rámutatva, hogy a homoszexualitás az utolsó tabu a jelenlegi profi.

Azt mondta, hogy a vezető holland labdarúgók között öt homoszexuálist ismer, de ők szinte valamennyien rejtőzködnek, házasok, gyerekeik vannak.

Nem tagadta, hogy a nézők olykor durván szidalmazták, amikor még aktív közreműködője volt a meccseknek, de a játékosoktól sohasem kapott becsmérlő megjegyzéseket, tiszteletben tartották másságát.

"A játékosok érthetően félnek attól, ha bevallják másságukat, akkor nemcsak csapaton belül válnak kitaszítottá, hanem a nézők is megbélyegzik őket. Ez a profi futball egyik legnagyobb problémája jelenleg, és pillanatnyilag ez az utolsó nagy tabu” – mondta.

Hatter.hu

Témák