Egész Oroszországban száműzik a homoszexualitást a nyilvánosságból

Több tartomány után várhatóan immár egész Oroszországban törvényi úton tabutémává nyilvánítják a homoszexualitást "a gyermekek védelme" ürügyén. A vonatkozó törvényjavaslatot szerdán terjesztették a szövetségi parlament alsóháza, az Állami Duma elé novoszibirszki honatyák, akik indítványukban súlyos pénzbírság sújtotta közigazgatási szabálysértésnek minősítenék a "homoszexualitás népszerűsítését kiskorúak körében". Nem is kétséges, hogy az Oroszországban már évek óta mesterségesen gerjesztett homofób légkörben az indítványt megszavazzák.

"A homoszexualizmus propagandája napjaink Oroszországában széles méreteket öltött. Ez a propaganda egyaránt folyik a tömegtájékoztatási eszközökön keresztül és a homoszexualizmust viselkedési normaként népszerűsítő társadalmi rendezvényeken, és ez különösen veszélyes a gyermekekre és a fiatalokra, akik még nem képesek kritikusan viszonyulni a nap mint nap rájuk zúduló információáradathoz. Éppen ezért elengedhetetlen megvédelmezni a felnövekvő nemzedéket a homoszexuális propaganda hatásaitól" - indokolták javaslatukat a novoszibirszki honatyák.

Az indítvány beterjesztő siettek maguk előre leszögezni, hogy "nem jelenti az alkotmányos jogok megsértését, ha betiltják az olyan célirányos és ellenőrizetlen információterjesztést, amely kárt okozhat az ifjúság egészségének, erkölcsi és lelki fejlődésének, így például a hagyományos és a nem hagyományos szexualitás társadalmi egyenértékűségéről szóló rendezvényeket olyan személyek körében, akik koruknál fogva nem képesek kritikusan értékelni az ilyen információt" - hangoztatják az előterjesztők, akik hála a jó égnek azt is hozzáteszik, hogy nem magát a homoszexuális irányultságot akarják büntetni, hanem csak "a homoszexualitás népszerűsítését a gyerekek körében".

A javaslat értelmében a tilalom megszegőit 3,7 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújtanák: magánszemélyeket 4000-5000 rubel (103-129 euró), hivatalos személyeket 40-50 ezer rubel (1030-1290 euró), jogi személyeket pedig 400-500 ezer rubel (10 300-12 900 euró) értékben.

Hasonló javaslattal állt elő még 2006-ben az Állami Duma egyik képviselője, Alekszandr Csujev. Ő a homoszexualitás "népszerűsítését" büntetőjogi kategóriába sorolta volna, az elkövető büntetése viszont "csak" a hivatásának gyakorlásától való eltiltás lett volna. Az orosz alsóház 2009-ben első olvasatban elutasította Csujev törvényjavaslatát. Csujev, aki jelenleg egy Moszkva környéki település önkormányzatának tagja, abban reménykedik, hogy a novoszibirszki javaslatnak nagyobb esélye van az elfogadásra, egyrészt azért, mert úgymond a kiskorúak védelméről van szó, másrészt mert azóta megváltozott a légkör az országban. Hírmagyarázók szerint van esély arra, hogy az Állami Duma elfogadja a törvényjavaslatot.

Az utóbbi időben több orosz régióban fogadtak el a novoszibirszki javaslathoz hasonló törvényeket, ami éles bírálatokat váltott ki az oroszországi homoszexuálisok körében, de nyugati országokban is. Az oroszországi melegek attól tartanak, hogy rendőrségi és bírósági túlkapásokhoz vezethetnek ezek a jogszabályok, ami ismét rájuk kényszerítené a rejtőzködést. A beterjesztett indítvány ráadásul nem határozza meg pontosan a "homoszexuális propaganda" fogalmát, így a tiltótörvény gumiparagrafusként korlátlan felhatalmazást ad a hatósági önkényre.

Oroszországban új szakaszba lépett a kisebbségek üldözése, az ország elindult a legsötétebb középkorba vezető úton - állapította meg Volker Beck, a német Zöldek parlamenti frakciójának emberi jogi szóvivője. Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogokban illetékes képviselője szerdán úgy válaszolt ezekre a bírálatokra, hogy "ezekkel a jogszabályokkal nem sértik Oroszország nemzetközi kötelezettségeit". Kijelentette, hogy a homoszexualitás propagandájának a kiskorúakat illető tiltása összhangban áll a gyermekek érdekeinek és jogainak védelmével. Szergej Lavrov külügyminiszter még korábban azt mondta, hogy Oroszországnak az európai jogszabályoktól függetlenül joga van megvédeni társadalmát a homoszexualitástól.

Hatter.hu/MTI

Hirdetés

Impresszum

© 2011-2014 Háttér Társaság

1380 Budapest, Pf. 1055
Telefon: (1) 238 0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
E-mail: hatter@hatter.hu