Bojkottálták az iszlám országok az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülését a melegjogok felvetése miatt

Heves vita robbant ki a homoszexuálisok jogairól szerdán az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában. A világszervezet genfi székhelyű szervezetében a muzulmán országok képviselői a szexuális másság ellen foglaltak állást, és a téma felvetése miatt tiltakozásul elhagyták a termet. Az Iszlám Konferencia Szervezetének tagállamai, valamint az afrikai országok többsége nyilatkozatban tiltakozott a homoszexuálisok jogainak "kikényszerítése" ellen.

Határozottan szembehelyezkedett mindezzel Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára. A tanácskozás résztvevőihöz eljuttatott üzenetében a világszervezet vezetője hangsúlyozta, hogy fel kell lépni a diszkrimináció minden formája ellen. "Életek forognak kockán, és az ENSZ kötelessége minden ember jogainak megvédése" - fogalmazott a főtitkár.

A tanács ülésén közzétették az ENSZ emberi jogi biztosának, a dél-afrikai Navi Pillaynak a homoszexuálisokkal szembeni - világméretű - diszkriminációról szóló jelentését. A biztos ebben a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy a homoszexuálisokkal szemben legkevesebb 76 országban durva megkülönböztetések tapasztalhatóak. Az említett országokban olyan törvények vannak érvényben, amelyek lábbal tiporják az alapvető emberi jogokat - hangsúlyozta Navi Pillay, követelve a melegekkel szembeni erőszak, illetve megkülönböztetés haladéktalan beszüntetését.

(MTI)

Hirdetés

Impresszum

© 2011-2014 Háttér Társaság

1380 Budapest, Pf. 1055
Telefon: (1) 238 0046, (1) 329 2670
Fax: (1) 799 8418
E-mail: hatter@hatter.hu