Betiltották a melegeknek tartott katolikus miséket Londonban | Háttér Társaság

Betiltották a melegeknek tartott katolikus miséket Londonban

Felszámolják a melegbarát miséket a London szívében, a Soho melegnegyedben lévő Miasszonyunk-templomban, ahol hat év óta a helyi egyházi hierarchia engedélyével, az egyházi vezetés szemet hunyásával havonta kétszer a homoszexuális hívőknek miséztek. Az egyház rendjével "ellentétes" gyakorlat beszüntetését a melegházasság tervét orwellinek tartó Vincent Nichols westminsteri érsek, az angliai és walesi katolikus egyház feje rendelte el, aki szerint a homoszexuális hívőknek a jövőben saját, lakóhelyük szerinti gyülekezetükbe kell járniuk. A 18. századi templomot cinikus módon azoknak a katolizáló anglikánoknak adják át, akik éppen a melegekkel szembeni nagyobb tolerancia miatt fordítottak hátat az Angol Egyháznak.

         A "sohói misék" néven ismert melegbarát katolikus istentiszteletek felszámolását szerdán jelentette be Nichols, az angliai és walesi mintegy ötmillió katolikus hívő lelki vezetője, aki a melegházasság legalizálására vonatkozó brit kormányzati tervek egyik leghangosabb kritizálója. Mint kifejtette, az évek során az azonos neműekhez vonzódó emberek helyzete mind társadalmi, mind polgárjogi értelemben megváltozott. Ezzel szemben az egyház által felajánlott lelki törődés elvei, továbbá a szexuálerkölcs kérdéseiben vallott egyházi tanítás nem változott. Sem püspökök, sem világiak nem hunyhatnak szemet afölött, hogy a katolikus tan szerint nemi életre csak férfi és nő közötti házasságban kerülhet sor.

         A sohói melegmiséket 2007-ben kezdték, amikor William Levada bíboros, volt San Franciscó-i érsek volt a hittani kongregáció vezetője, akinek városában közismerten nagyon magas a meleg lakosság aránya és sok a melegbarát gyülekezet. A "sohói miséket" a közelmúltig eltűrte az egyébként keményvonalas Nichols érsek is, ám a toleránsabb Levadát nemrég Gerhard Müller német érsek váltotta fel, aki nem nézte jó szemmel ezt a "kilengést". A sohói templom már eddig is vörös posztó volt a konzervatívabb angliai katolikusok szemében, akiknek kisebb csoportjai többször is tüntettek a Warwick utcai templomnál a melegmisék alatt.

         Nem tudni, hogy a melegmisék betiltása egyfajta bosszú-e azért, mert a konzervatív brit kormány az azonos neműek házasságának engedélyezését tervezi, mindenesetre a Londoni vígalmi negyedében, ezen belül a melegnegyedben lévő templomot a katolikus nagyhéttől úgynevezett személyi ordinariátusként (nem területi, hanem személyi alapú egyházmegyeként) azoknak a volt anglikán híveknek engedik át, akik a melegekkel szembeni nagyobb nyitottsága, ezen belül főleg meleg és női papok püspökké szentelése miatt ábrándultak ki az anglikán egyházból és léptek át a melegkérdésben engesztelhetetlen katolikus egyházba.

         További melegellenes fricskaként az anglikán egyházat a melegek miatt elhagyó lelkészeknek és híveknek 2011. január 5-i dátummal felállított Walsinghami Miasszonyunk Személyi Ordinariátus védőszentjévé egy 19. századi homoszexuális bíborost, a katolicizmusra áttért John Henry Newmant tették meg, akit kívánságára feltételezett férfiszeretőjével, egy másik pappal közös sírba temették 1890-ben a Birminghamhez közeli Rednal temetőjében. A kiemelkedő teológusnak tekinetett egyházi személyiséget a Vatikán még ki is hantoltatta 2008-ban, brit melegaktivisták szerint azért, hogy immár a homoszexualitás gyanújától megszabadítva avathassa boldoggá, a katolizáló anglikánok védőszentjévé, ami ugyanazon év novemberében meg is történt.

         A westminsteri érsek a melegházasság tervezett nagy-britanniai legalizálásának egyik legdühödtebb ellenfele. Karácsony éjféli miséjében azzal vádolta David Cameron konzervatív miniszterelnök kormányát, hogy a közvélemény akaratával szembe menve akarja törvényessé tenni az azonos neműek házasságát. Szerinte a terv antidemokratikus és totalitariánus. „George Orwell büszke lenne erre a manőverre” – jelentette ki.

Hatter.hu

Témák