Sajtóközlemény: Felháborító az ENSZ döntése | Háttér Társaság

Sajtóközlemény: Felháborító az ENSZ döntése

A Háttér Társaság kifejezetten károsnak tartja azt a tényt, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete nem foglal állást a szexuális orientációjuk miatt kirekesztett embertársaink védelmében. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának kötelessége lenne az emberi jogok – így az leszbikus-meleg-biszexuális és transznemű emberek jogainak – védelme is. Döbbenetes és felháborító, hogy a világszervezet nem vesz tudomást arról, hogy számos országban ez a közösség a teljes kirekesztettséggel és jogfosztottsággal néz szembe, alapvető emberi és állampolgári jogaik sem érvényesülhetnek.

Ismételten és egyértelműen képviseljük azon álláspontunkat, hogy az emberi jogok érvényesülése nem lehet napi politikai alkuk tárgya. A világ minden magát civilizáltnak tartó országának kötelessége kíméletlen harcot folytatni a kirekesztés minden formája ellen.

Különösen sajnálatosnak tartjuk a Vatikán és az Iszlám Konferencia Szervezetének aktívan homofób megnyilvánulásait.

Meggyőződésünk szerint a homofóbia az antiszemitizmussal és a rasszizmussal együtt olyan jelenség, mely ellen a Magyar Köztársaság mindenkori kormányának egyformán szigorúan fel kell lépnie mind a hazai, mind a nemzetközi fórumokon.