Adminisztratív eszközökkel akadályozhatja a miskolci polgármester egy helyi LMBT szervezet létrejöttét | Háttér Társaság

Adminisztratív eszközökkel akadályozhatja a miskolci polgármester egy helyi LMBT szervezet létrejöttét

Városháza, MiskolcA miskolci polgármester megtagadta, hogy egy nemrégiben létrejött miskolci LMBT szervezet a város nevét viselje. Az alapítók szerint a polgármester döntése diszkriminatív, hiszen korábban minden civil szervezet hasonló kérelmét jóváhagyták - az egyesület ezért a Háttér Társaság segítségével az Egyenlő Bánásmódhoz Hatósághoz fordul.

Az elmúlt években egyre több vidéki városban jött lére helyi leszbikus, meleg, biszexuális és  transznemű (LMBT) aktivistákból álló aktivista közösség. A miskolci csoport 2013 óta működik, 2015 végén jutottak arra a döntésre, hogy immár bejegyzett szervezetként folytatnák tovább működésüket. Mivel a csoport helyi kötődésű, egyértelmű volt számukra, hogy nevükben a város neve is megjelenjen: választásuk a Miskolci Mások Egyesület elnevezésre esett.

Egy 1994-ben hozott helyi önkormányzati rendelet ugyanakkor a polgármester engedélyéhez köti, hogy civil szervezetek vagy gazdasági vállalkozások a város nevét viselhessék. Ez az évek során puszta formalitás volt: a civil szervezetek bírósági nyilvántartása szerint 331 civil szervezet viseli a város nevét, az önkormányzat közlése szerint az elmúlt öt évben egyetlenegyszer sem került sor ilyen kérelem elutasítására. A polgármester most azonban mégis úgy döntött: nem adja meg az engedélyt a szervezetnek a névhasználatra. A döntéshez írásbeli  indokolást nem fűzött.

“Meg nem lepődtünk, hiszen helyi politikusok és az önkormányzat munkatársai már korábban jelezték, hogy a jelenlegi vezetéstől nem sok jóra számíthatunk. De hogy egy ilyen nyíltan diszkriminatív eszközzel próbálják a munkánkat ellehetetleníteni, azt azért nem vártuk” - mondta Molnár Krisztián, az egyesület elnöke.

A jogszabályok egyértelműen fogalmaznak: a helyi önkormányzatok valamennyi jogviszonyaik, eljárásaik és intézkedéseik során kötelesek az egyenlő bánásmód követelményét megtartani. Ha tehát a névhasználati jog elutasítására azért került sor, mert a szervezet az LMBT emberek érdekében tevékenykedik, ez szexuális irányultságon, illetve nem identitáson alapuló megkülönböztetést valósít meg, amelyet a törvény szigorúan tilt, és az önkormányzat akár bírsággal is sújtható. Az ügyben a végső szót az Egyenlő Bánásmód Hatóság fogja kimondani.

“A közösségépítés és a társadalmi elfogadás elősegítése mellett egyesületünk egyik fontos célkitűzése az LMBT közösség jogtudatosságának növelése: hogy az érintettek merjenek élni azokkal a jogi lehetőségekkel, amelyeket az ő védelmük érdekében vezettek be. Ezért fel sem merült bennünk, hogy a polgármester döntését annyiban hagyjuk. Ha Kriza úr azt gondolta, döntésével megakadályozhatja egyesületünk működését, nagyon rosszul mérte fel a helyzetet. Az elutasítás csak még elszántabbá tett bennünket, és megmutatta, hogy a helyi LMBT közösség érdekeit képviselő szervezetre Miskolcon is nagy szükség van” - tette hozzá az aktivista.

Témák